Kustannusten nousu matalanergiatalojen taustalla
Viimeisten vuosien aikana mediassa ja nettipalstoilla on käyty paljon keskustelua talojen energiankulutuksesta. Vuonna 2013 ministerit Kokoomuksesta ja Vihreistä ajoivat sähköverkkojen myynnin Carunalle, jonka jälkeen sähkön siirron kustannukset ovat nousseet raketin lailla. Sähkölämmityksestä on tullut erittäin kallista Suomessa, minkä takia Vähäenergisten talojen rakennuttaminen on noussut suosituksi. Samalla Suomessa on viimeisten kymmenen vuoden aikana tiukennettu talojen energiatehokkuusvaatimuksia, jotka ovat pakottaneet rakentajat etsimään uusia ratkaisuja, sillä erityisesti uusien talojen rakennuttajat ovat hyvin peloissaan lämmityskustannusten noususta.
Käytetyt termit ovat sekavia
Kuluttajille aiheuttaa päänvaivaa myös erilaiset termit, joita käytetään vähän energiaa kuluttavista taloista. Monille ovat tutut termit kuten passiivitalot, matalaenergiatalot, nollaenergiatalot. Lisäksi markkinoille on tuotu ratkaisuja taloista, jotka tuottavat enemmän energiaa kuin käyttävät. Tärkein ero on, että passiiviratkaisut eivät ole esimerkiksi koneellisia ratkaisuja, jossa energiaa pyritään säästämään ilmalämpöpumpuilla.
Näiden ratkaisujen ideana on usein pienentää energian kulumista erityisesti paksummilla eristeillä sekä tiiviiksi rakennetulla ulkovaipalla, joka yhdistyy suureen varaavaan massaan, johon energia mahdollisesti sitoutuu. Samalla energiankulutusta vähennetään hyödyntämällä talon sisällä syntyvää ilmaista lämpöä, joka vapautuu ihmisistä ja erilaisista laitteista.
Matalan energian rakentaminen ei ole riskitöntä
Matalaenergiset talot ovat Suomessa vielä kohtalaisen uutta teknologiaa, eivätkä tällaiset talot ole olleet vapaita ongelmista. Erityisesti passiivitaloissa rakentamisen riskit ovat korkeita, ja virheiden sattuessa niihin saattaa ilmaantua erittäin hankalia kosteusongelmia. Etenkin passiivitalot vaativat erittäin hyvää ennakkosuunnittelua ja projektisuunnitelman tarkkaa noudattamista.
Passiivitalot ovat saaneet julkisuudessa ja nettipalstoilla epäkiitollista julkisuutta, sillä monessa uudessa talossa ollaan kärsitty huonosta sisäilmasta, joka on pahimmillaan sairastuttanut talossa asuvia ihmisiä, jotka ovat joutuneet joko muuttamaan pois tai tekemään mittavan remontin.
Hyvistä rakentajista on Suomessa kuitenkin valtava pula. Rakennusteollisuus ei ole ollut koskaan yhtä ylikuumentuneessa tilanteessa kuin 2020. Valtaosa työntekijöistä on halpatyömaista hankittua kouluttamatonta väkeä. Samalla suomalaiset rakennusfirmat pyrkivät maksimoimaan voitot ja rakentamaan mahdollisimman nopeasti. Kaikki tämä on viime vuosikymmenien aikana näkynyt rakennusvirheiden räjähdysmäisenä nousuna. Kuluttajan kannattaakin rauhassa otettava selvää riskeissä ja vertailtava eri vaihtoehtoja vähäenergisten talojen välillä. sekä valitsemaan rakennuttaja huolella.