Matalan energian ratkaisut eivät ole ainut tapa säästää

Monet rakentajat markkinoivat nykyään erilaisia rakentamistapoja, joiden avulla rakennuksen energiankulutus pysyy pienenä. Ihmiset saattavat tarttua näihin tarjouksiin hanakasti, sillä energia on Suomessa kallista. Toisaalta uudet talo- ja rakennusmallit eivät ole riskittömiä, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia ole testattu Suomen kaltaisissa oloissa, jossa ilmasto on erittäin ongelmallinen.

Asumisen ollessa kallista, on kuluttajien hyvä muistaa, että kustannuksissa voi säästää monella eri tavalla. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet hyvin säästäväistä väkeä, joilla on ollut erilaisia tapoja säästää energiakustannuksissa.

Puu on aina halpa ratkaisu

Suomalaiset pirtit ja torpat ovat vuosituhansien ajan lämmenneet aina puulla. Puu on selkeästi halvin energiamuoto. Se on erittäin ekologinen ja 100 % suomalainen energian muoto. Puulla lämmittäminen on halvempaa kuin sähköllä lämmittäminen, jopa silloin kun puu joudutaan ostamaan ulkopuolelta. Kaikkein halvemmaksi lämmitys tulee tällöin jos puut saadaan omalta metsätontilta. Moni suomalainen hankkii metsätontin jo pelkästään sitä varten, että polttopuiden saaminen on aina varmaa. Erityisesti omakotitaloa rakentavan kannattaa ehdottomasti pitää huolta siitä, että talossa on riittävän monta tulisijaa. Lämmityksessä auttaa erityisesti varaava takka, joka tuottaa lämmintä ilmaa pienelläkin puumäärällä.

Muita niksejä

Energiankustannuksia saa alas myös muilla nikseillä. Yksi loistava tapa on säästää on asennuttaa talon katolle aurinkopaneelit, jotka erityisesti kesäaikaan tuottaa sähköä helposti yli oman tarpeen. Aurinkopaneeleja ei välttämättä tarvitse edes itse ostaa tai asennuttaa, sillä monet energiayhtiöt tarjoavat talojen ja rakennusten omistajille palvelua, jossa aurinkopaneelit saa yhtiöstä, joka myös ne asennuttaa kadulla. Tässä tietenkin taka-ajatuksena yhtiöllä on, että asiakas ei lähde niin helposti kilpailuttamaan sähkösopimustaan.

Sähkösopimuksen kilpailluttaminen kannattaa mahdollisimman usein, sillä näin asiakas voi tehdä erittäin helppoa säästöä. Valitettavasti sähkönsiirron ollessa Suomessa ulkomaalaisten pääomasijoittajien halussa, ei sähkönsiirron korkeaan hintaan ole tulossa tulevaisuudessa muutoksia.

Elämäntapa muutos tulee kaikkein halvimmaksi

Säästöjä ei tarvitse yrittää saavuttaa pelkästään rakennusvaiheessa vaan ihmisten kannattaa myös muuttaa asennettaan. Säästöjä voi saavuttaa sammuttamalla valot ja virran pois sähkölaitteista kun niitä ei tarvitse sekä välttämällä energian tuhlausta kaikin tavoin.