Ajankohtaista

Mestariasuntojen kohteen energiatavoitteet saavutettu

24.03.2015

Riittävän pitkään jatkuneen energiatuotannon ja -kulutuksen seurannan perusteella Järvenpään Mestariasunnot Oy voi ylpeänä esitellä Suomen ensimmäistä nollaenergiakerrostaloa. Hankkeen suunnittelussa olivat mukana VTT sekä rahoituksessa Ara, Tekes ja Sitra. Mestariasuntojen visiona on ollut jo useamman vuoden rakentaa energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä asuntoja järvenpääläisille. Nollaenergiatalohankkeen tavoitteena oli rakentaa Suomeen kerrostalo, jonka kokonaisenergiakulutus on nollaenergiatasoa niin, että rakennus tuottaa vuodessa yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa. Määritelmällisesti nollaenergiatalolla tarkoitetaan rakennusta tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään saman verran kuin se kuluttaa uusiutumatonta energiaa (Motiva). Mestariasuntojen kohde täyttää tämän määritelmän vaatimukset.

”Hankkeen esiselvittely aloitettiin vuonna 2008. Suomesta löytyy paljon osaavia asiantuntijoita, suunnittelijoita ja rakentajia, mutta riittävän rohkeita, tulevaisuuteen tähtääviä ja peräänantamattomia löytyy vähemmän. Onneksemme löysimme sellaiset.” kiteyttää toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi. ”Vuonna 2015 voimme ylpeänä katsoa tuloksia talon oltua käytössä jo useamman vuoden”.
Jampassa sijaitsevan talon energialähteinä käytetään aurinkolämpöä, aurinkosähköä, maaenergiaa, hissin jarrutusenergiaa sekä ostettua kaukolämpö- ja sähköenergiaa niinä aikoina joina oma energiatuotanto ei riitä. Käytännössä ison osan vuodesta rakennus tuottaa ylimääräistä energiaa, jolla lämmitetään naapurirakennuksia.

Lue laajempi mediatiedote asiasta>

Kaikki ajankohtaiset